Glavne karakteristike vezane za kvalitetu višanja su boja, slatkoća, kiselost i tvrdoća. Slatkoća uglavnom potječe od šećera glukoze i fruktoze, dok su za kiselost odgovorne organske kiseline. Prihvaćanje kod potrošača prvenstveno je određeno omjerom koncentracija &scaro..
Boja pokožice varira od svijetlo zelene do tamno ljubičaste, ovisno o sorti, a tekstura joj je glatka. Pulpa ovisno o sorti i zrelost poprima različite nijanse crvene, od blijedo roze do tamno crvene. Na vrhuncu zrelosti je izrazito slatka i sočna, gotovo medenog okusa. Najizraženiji okus imaju..
Okusi, mirisi i aroma maslinovog ulja malo koga mogu ostaviti ravnodušnim. Najbolja maslinova ulja nose oznaku „ekstra djevičansko“ maslinovo ulje. Senzorskom analizom provjerava se okus, miris, boja i ostala specifična svojstva koja su poželjna kod ekstra djevičanskog ulja, a..
Sitna plava riba poput srdele, inćuna i papalina izvrsna je za mariniranje, posebice u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, soku od svježe iscijeđenih domaćih limuna, uz dodatak češnjaka i mediteranskog začinskog bilja. Plava riba „na savuru“ cijenjena je među poznavatelji..
Specifični aromatični profil dalmatinske i paške janjetine sadrži znatno veći broj različitih isparljivih kemijskih spojeva nego aromatični profili drugih vrsta janjetine čemu i dugujemo karakterističan okus i miris. Spremanje janjetine na dva najjednostavnija načina, na ražnju i p..
Paški sir se smatra jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih tvrdih ovčjih sireva, a poznat je i izvan granica Republike Hrvatske. Njegov specifičan okus potječe od mlijeka paške ovce koja pase na kamenjarima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Mje&scar..
Za zadarsko pčelarstvo karakterističan je med od kadulje, drače i vriska. Kaduljin med je svijetlo žute, pomalo zelenkaste boje, a boja može varirati ovisno o prisutnosti peluda vinove loze koja istodobno cvate. Ugodnog je i pomalo gorkastog okusa te ima izraziti miris po cvijetu biljke. Med od..
Morska i kamena sol razlikuju se po sadržaju minerala, okusu i teksturi. Kamena sol uslijed procesa rafinacije gubi većinu drugih minerala osim natrija i klora. Za razliku od nje, prirodna morska sol zadržava mineralnu raznolikost koja pridonosi aromi soli čineći je bogatom i intenzivnom. Primj..
Najčešće sorte vinove loze koje se uzgajaju na području Dalmacije su plavina i babić, merlot debit, pošip, maraština, grk (Korčula), plavac mali, dingač (Pelješac), plavac i bogdanuša (Hvar), a proizvodi se i desertno vino prošek. Plavina se oduvijek ..