Morska i kamena sol razlikuju se po sadržaju minerala, okusu i teksturi. Kamena sol uslijed procesa rafinacije gubi većinu drugih minerala osim natrija i klora. Za razliku od nje, prirodna morska sol zadržava mineralnu raznolikost koja pridonosi aromi soli čineći je bogatom i intenzivnom. Primjerice, važan utjecaj na okus, ali i kvalitetu ninske soli ima alga petula prisutna u tamošnjoj morskoj vodi zahvaljujući kojoj je koncentracija joda u ninskoj soli povećana.
Struktura cvijeta soli je znatno delikatnija od obične morske soli. Pojavljuje se na površini mora kao tanki soj listića soli koji nalikuju na cvjetne latice. Također, razlikujemo krupnu od sitne morske soli. Krupna sol pogodna je za takozvana hrskava soljenja dok se sitna sol koristi za raspršena soljenja.
Kulinarski prijedlozi:
Tradicionalni
- Riba pečena u soli
Gurmanski specijaliteti
- Mousse s čokoladom i cvijetom soli
- Čokoladne praline s cvijetom soli
- Keksi preliveni karamelom i prstohvatom soli
Brzo i praktično po preporuci Solane Nin
- Topla čokolada s cvijetom soli
- Svježa lubenica i dinja s cvijetom soli
- Slani smoothie s maslacem od kikirikija
Delikatesni proizvodi
- Čokolada s cvijetom soli
- Maslinovo ulje s cvijetom soli
- Keksi, krekeri, paprenjaci s cvijetom soli
- Dimljena sol (morska sol sušena iznad vatre)