Glavne karakteristike vezane za kvalitetu višanja su boja, slatkoća, kiselost i tvrdoća. Slatkoća
uglavnom potječe od šećera glukoze i fruktoze, dok su za kiselost odgovorne organske kiseline.
Prihvaćanje kod potrošača prvenstveno je određeno omjerom koncentracija šećera i kiselina.
Okus i adstrigencija karakteristična za plod višnje određena je udjelom polifenolnih komponenti
koje se koncentriraju u pokožici ploda. Višnja maraska u odnosu na druge podvrste Prunus cerasusa ima nešto sitniji i trpkiji, ali aromatičniji i tamniji plod zbog čega nije toliko popularna za konzumaciju u sirovom obliku koliko za preradu.
Od tradicionalnih proizvoda ističu se domaći liker od višanja (višnjevac) te „paradižet“ s maraskom i bademima. Gurmani također mogu pronaći nešto za sebe kada je riječ o višnji maraski. Vino od višnje maraske, aromatizirani ocat od višnje maraske, hladna juha od maraske s maslinovim uljem, umak od maraske za slatka i slana te čokoladna torta s višnjom maraskom pravi su gurmanski specijaliteti. U slučaju da nemate previše vremena za pripremu delicija, a želite uživati u okusima višnje maraske, isprobajte smoothie, sorbet ili cheesecake od višnje maraske.