Višnja maraska (Prunus cerasus var. marasca) autohtona je hrvatska sorta višnje čiji uzgoj na području Dalmacije ima tradiciju dužu od 500 godina. Glavni proizvodni centri višnje maraske u srednjoj Dalmaciji tradicionalno su: Podstrana, Jesenice, Duče, Zakučac, Gata, Tugari..
Važnost smokve u nekadašnjim prehrambenim tradicijama cijelog Mediterana progovara iz mitova, predaja i vjerovanja koja se, nimalo slučajno, isprepliću oko stabla i ploda smokve. Divlja smokva udomaćena je, pretpostavlja se, prije 5000 godina na prostoru današnje Palestine. Od tamo..
Smokva, vinova loza i maslina predstavljaju trojstvo mediteranske civilizacije, a njihov je uzgoj oblikovao kako krajolik tako i kulturu Sredozemlja. Zimzelena, žilava i dugovječna, maslina jest istinski simbol toga područja. Tamo gdje maslina ne uspijeva, prema nekima, Sredozemlje završav..
Tisućama godina riba i plodovi mora važan su i neizostavan dio ljudske prehrane. Riba se lovi i jede još od razdoblja prapovijesti, a najstarija zabilješka o ribi kao hrani Homo sapiensa stara je preko 380 000 godina. Živo se more od pamtivijeka koprcalo u mrežama Dalmacije, no pis..
Tradicijska je prehrana za veliku većinu stanovnika značila vrlo malo mesa na jelovniku, u bogatijim kućama tek jednom tjedno, a u siromašnijima niti toliko. No zato su slavlja, blagdani i svetkovine bili prigode kada se meso konzumiralo u izdašnim količinama. Janjetina i jaretina ..
Sol je kroz povijest bila skupa i vrijedna namirnica koje se još nazivala i bijelim zlatom i čija je trgovina uvijek bila pod strogim okom zakona. Proizvodnja soli za mnoge je zemlje bila osnova ekonomije i jamčila je vrijednu robnu razmjenu. Ninska sol određena je specifičnim prirodnim ..
In vino veritas ili „u vinu je istina“ ili „o čemu trijezan šuti, pijan govori“ – latinska je izreka koja upućuje na osebujnu simboliku alkoholnog pića – vina koje se dobiva fermentacijom voća, najčešće grožđa. I kao takvo, vino od grožđa, ..