Višnja maraska bogata je ugljikohidratima i bjelančevinama te mineralima kao što su kalcij, fosfor, željezo, kalij, magnezij i selen. Također, sadrži vitamine topive u vodi (vitamin C i vitamini B skupine) te vitamine topive u mastima (vitamini A, E i K). Osim toga, maraska sadrži..
Energetska vrijednost 100 grama smokava je oko 74 kilokalorija (kcal). Od toga najveći dio potječe od ugljikohidrata, a tek neznatni od proteina i masti. Među ugljikohidratima prevladavaju jednostavni šećeri odgovorni za slatkoću voća. Smokva je također dobar izvor prehrambenih vlakana..
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je najcjenjeniji i najčišći oblik maslinova ulja, složenog okusa i vjerojatno još kompleksnijeg prehrambenog profila. Štoviše, ponekad je teško i pobrojati cijeli niz supstanci koje nalazimo u ovoj kraljevskoj namirnici. ..
Voda je zaslužna i za poseban okus ribe. Naime, morska voda sadrži približno 3% soli, dok je optimalna razina otopljenih minerala unutar životinjske stanice oko 1%. Kako bi uravnotežila svoje tjelesne tekućine sa salinitetom mora, većina morskih životinja puni stanice aminokiselinama i srodn..
Dagnje u 100 grama jestivog dijela sadrže 66 kilokalorija. Od makronutrijenata sadrže otprilike 12 grama proteina te po 2 grama ugljikohidrata i masti. Od ukupne količine masti u dagnjama oko 40% čine višestruko nezasićene masne kiseline, odnosno omega-3 masne kiseline. Ove su masne kise..
Energetska vrijednost janjećeg mesa iznosi oko 230 kilokalorija, odnosno 961 kilodžula na 100 grama. U 100 grama janjećeg mesa nalazi se 65 grama vode, 15 grama masti, 18 grama proteina. Kao i ostali proteini životinjskoga podrijetla, oni iz janjećeg mesa imaju visoku prehrambenu vrijednost. Sa..
Nutritivna vrijednost sira ovisi o vrsti sira i vrsti mlijeka od kojeg je napravljen, a povećava se zrenjem sira. Tako je ovčje mlijeko, u odnosu na kravlje i kozje mlijeko, bogatije mastima, laktozom, proteinima kazeinom, albuminom i globulinom te mineralnim tvarima. Tvrdi sirevi sadrže značaj..
Med je izrazito složena smjesa više od 70 različitih sastojaka. Neke od njih u med dodaju same pčele, neke potječu od medonosnih biljaka, a neke nastaju tijekom zrenja u saću. Med se razlikuje po sastavu koji ovisi o biljnom i geografskom podrijetlu, klimatskim uvjetima, pasmini pčela t..
Kada govorimo o soli, prvenstveno mislimo na natrijev klorid. Međutim, prirodna morska voda također sadrži niz drugih mineralnih tvari. Jadransko more sadrži oko 80 esencijalnih minerala i oligoelemenata bitnih za zdravlje čovjeka koji isparavanjem vode zaostaju u soli čime ona postaje njihov ..
Promotrimo li molekularnu sliku vina, otkrivamo fascinantan svijet više stotina različitih spojeva – približno 800 u crvenom i značajno manje u bijelom vinu. Osim što sadrži prosječnih 12% alkohola i 86% vode, u preostalom skromnom postotku kriju se sve karakteristike pojedi..